Золоті думки святих і блаженних про св. Йосифа. Отці Церкви про св. Йосифа. Частина ІІІ

Читай також

  • Принаймні жінок, медиків, священнослужителів: Глава УГКЦ закликав до обміну полонених «всіх на всіх» напередодні Пасхи
  • «ЕКОцид, як і ракети, нас щоденно вбивають!»
  • Чи можна з позиції Церкви вважати тих, хто загинув за Україну, новомучениками?
        • Золоті думки святих і блаженних про св. Йосифа. Отці Церкви про св. Йосифа. Частина ІІІ

          • св. Тереза Велика

          Хто ще не знайшов вчителя, який навчив би його внутрішньої молитви, нехай візьме цього славного Святого за вчителя і наставника, і під його керівництвом не заблукає.

          Ось уже багато років, скільки я пам’ятаю, щороку в день його свята я прошу його про котрусь ласку і завжди отримую її, і якщо моє прохання в чомусь неправильне, він завжди виправить це для мого більшого блага.

          У Книзі Життя вона написала: Я вибрала собі славного св. Йосифа, наполегливо відрекомендувавшись йому. І я чітко бачила, що в цій потребі, як і в інших більш нагальних, у яких під загрозою була моя честь і втрата моєї душі, цей мій Отець і Покровитель врятував мене і зробив мені більше добра, ніж я могла попросити. Я не пам’ятаю, щоб коли-небудь просила його про щось, чого він не зробив для мене. Це дивовижна річ, які великі речі Бог зробив для мене через цього славного святого, від скількох небезпек на тілі та душі Він мене врятував… Господь хотів запевнити нас, що так само, як Він підпорядковувався Йому на землі, Його опікун і батько, який мав право керувати ним, тому на небі він робить усе, що він у нього попросить.

          Щорічне святкування св. Йосифа святкувала дуже урочисто, запросивши найвидатніших проповідників, оркестр і хори, прикрасивши храм, вибравши найкращі літургійні речі.

          Св. Тереза від Ісуса, Твори

          Уже на початку свого чернечого життя Тереза ​​через рік після постригу (1538) тяжко захворіла. Після чотирьох років тяжкої хвороби вона одужала через заступництво св. Йосифа. У своїй Автобіографії вона писала про цю подію: Бачачи себе дряхлою в такому молодому віці, покинутою земними лікарями, я вирішила вдатися до небесних лікарів, щоб вони мене зцілили, бо мені дуже хотілося здоров’я. (…) Своїм заступником і покровителем я обрала славного св. Йосифа, рішуче доручаючи себе Йому […] І я ясно бачила, що в цій потребі, а також в інших ще більш нагальних, в яких була поставлена ​​на карту моя честь і втрата моєї душі, цей мій Отець і Покровитель врятував мене і зробив мені більше добра, ніж я могла просити. Я не пам’ятаю, щоб коли-небудь просила Його про щось дотепер, чого Він не зробив би для мене […] Хто мені не вірить, нехай спробує, і він на власному досвіді переконається, наскільки це добре і корисно поручити себе йому, цьому славному Патріарху і шанувати його з побожністю.

          Видіння, яке Тереза ​​мала під час молитви в день Вознесіння (1561) у домініканській церкві в Авілі. Ось що написала Свята про це явище: «Я ніби бачу себе одягненою у дивно білу і яскраву ризу; спочатку я не знала, хто мене одягає, потім побачила Пресвяту Богородицю біля себе праворуч, а ліворуч – мого Опікуна св. Йосифа. Вони обоє мене так одягали. Водночас мені було дано зрозуміти, що я вже очищена від своїх гріхів. І коли я вже була одягнена, відчуваючи в собі невимовне поклоніння і насолоду, Пресвята Богородиця взяла мене за руки і сказала, що вона дуже задоволена моєю відданістю її славетному Нареченому, і що я повинна бути впевнена, що монастир, який я задумав, здійсниться, у ньому буде ревне служіння Господу і їм обом.

          Тереза ​​намагалася віддячити своєму Покровителю. Вона святкувала його літургійні свята з найбільшою пошаною. У XVI столітті в іспанських монастирях існував звичай, коли окремі черниці дому влаштовували та організовували святкування на честь своїх улюблених святих. Своїм (сімейним) коштом прикрасила храм, підготувала коштовне богослужбове облачення, запросила видатного проповідника, хор, оркестр. У монастирі Воплочення в Авілі також дотримувалися цього звичаю. Тереза ​​щороку з усією пишнотою організовувала свято св. Йосифа. Вона називала його своїм Паном, Опікуном, Покровителем, Заступником. Після Святого Причастя Тереза ​​отримала одкровення, в якому Христос зобов’язав її незабаром заснувати реформований монастир, який буде називатися на честь св. Йосифа: (…) він стерегтиме нас біля одних дверей, і Пресвята Діва з інших і Він, Христос Господь, буде жити посеред нас».

          Тереза, довіряючи допомозі та опіці св. Патріарха, провела роботу з реформування ордену кармелітів. З 17 заснованих нею монастирів 11 будинків були присвячені св. Йосифу в таких містах: Авіла (1562), Медіна-дель-Кампо (1567), Малагон (1568), Толедо (1569), Саламанка (1570), Сеговія (1574), Беас-де-Сегура (1575), Севілья (1576), Паленсія (1580), Гранада (1582) і Бургос (1582). Вона несла статую св. Йосифа на усі фундації, яка досі зберігається в Авілі. В усіх монастирях вона запровадила особливий культ св. Патріарха. У кожному з них мав бути Його вівтар. Біля головних воріт монастиря вона поставила статуї св. Йосифа і Богоматері. Вони мали захищати головні входи до монастиря. У листі, написаному 5 лютого 1571 року до Альфонсо Раміреса, свята закликала Якоба Ортіса «не затримуватися так довго в спорудженні статуї мого пана св. Йосифа біля воріт церкви” в Толедо”. Тереза ​​зобов’язує своїх сестер: “Майте відданість святому Йосифу, бо він може багато. Вона заохочує і переконує всіх: “Я не пам’ятаю, щоб коли-небудь просила його про щось дотепер, чого б він не зробив для мене. Дивовижно, які великі речі Бог зробив для мене через цього славного святого, він врятував мене від багатьох небезпек на тілі та душі. Для інших святих, можна сказати, Бог дав ласку допомагати нам у тій чи іншій потребі, а цьому славному святому, як я знаю з власного досвіду, він дав силу допомагати нам у всьому (…) Усім, кому я радила його почитати, переконалися в цьому, і тих, хто шанує його і прикликає, стає все більше, переживаючи цю правду в собі… Хотіла би всіх привернути до благочестивого вшанування цього славного святого».

          Далі буде…

          Отець Назарій ЛАНЬКО за матеріалами: swjozefkalisz.pl

          Читай також

        • Принаймні жінок, медиків, священнослужителів: Глава УГКЦ закликав до обміну полонених «всіх на всіх» напередодні Пасхи
        • «ЕКОцид, як і ракети, нас щоденно вбивають!»
        • Чи можна з позиції Церкви вважати тих, хто загинув за Україну, новомучениками?
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.